Sonuç

Kapsayıcı, bütünsel ve etkili çözümlerin geliştirilmesi en başta belediyelere bağlı. Belediyelerde iyi yönetişim kültürünün güçlenmesi, sürdürülebilir kalkınma ve yaşam kalitesinin şehir, ülke ve dünya genelinde artmasına katkı sağlayacaktır.

Genel olarak dünyada iyi yönetişime olan ihtiyacın her geçen gün arttığı bir dönemden geçiyoruz. Farklı sorun ve tehditlerle başa çıkmaya çalışan ülkeler aynı zamanda kalkınma ve yaşam kalitesini koruyarak ilerlemeye çalışıyor. Bu dönemde özellikle şehirlerin önemi ve belediyelerin rolü de daha kritik hale geliyor. Küresel düzeyde yaşanan çevresel, ekonomik ve sosyal değişimlerin etkileri şehirlerde daha fazla hissediliyor. Şehirlerde iklim değişikliği ile başa çıkmak, doğal kaynakları ve insan hayatını korumakla beraber kalkınmanın sağlanmasında ve yaşam kalitesinin artmasında belediyelere fazlasıyla sorumluluk ve görev düşüyor. Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) hesaplamalarına göre Sürdürülebilir Kalkınma Vizyonu’nun 2030 yılına kadar hayata geçmesinin %65 düzeyinde bölgesel ve yerel yönetimlere bağlı1 olduğu gerçeği bunu destekliyor. Ek olarak, sosyal eşitsizliklerin azaltılması, toplumsal kutuplaşmanın önüne geçilmesi ve demokrasinin korunarak güçlendirilmesinde yerel yönetimler belirleyici konuma geliyor. Yerel imkan ve koşullara uygun olacak şekilde kapsayıcı, bütünsel ve etkili çözümlerin geliştirilmesi en başta belediyelere bağlı. Bu nedenle belediyelerde iyi yönetişim kültürünün güçlenmesi, sürdürülebilir kalkınma ve yaşam kalitesinin şehir, ülke ve dünya genelinde artmasına katkı sağlayacaktır.

Entegre Belediye Yönetişim Modeli, Argüden Yönetişim Akademisi öncülüğünde ve Avrupa Konseyi, Marmara Belediyeler Birliği, Sultanbeyli Belediyesi ve Şişli Belediyesi ortaklığı ile yürütülen çalışma kapsamında pilot olarak uygulandı.

Argüden Yönetişim Akademisi bu gerçekliği temel referans alarak Entegre Belediye Yönetişim Modeli©’ni (EBYM) geliştirdi. Bu model ile belediyelerde iyi yönetişimin bütünsel olarak ele alınması, hayata geçirilmesi ve sürekli geliştirilmesi hedeflendi. Avrupa Konseyi’nin ortaya koyduğu iyi yönetişimi güçlendirme vizyonu ile kullanıma sunduğu Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası çerçevesi temel alındı. Model geliştirilirken, Birleşmiş Milletler (BM), Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Avrupa Kalite Vakfı (EFQM) ve diğer ilgili uluslararası kuruluşların yaklaşımları yanı sıra Argüden Yönetişim Akademisi’nin geliştirdiği Belediye Yönetişim Karnesi başta olmak üzere birçok model ve yayınından da faydalanıldı.

Bütün bu çalışmalar ile modelin tüm Avrupa Konseyi ülkelerinde iyi yönetişimin yerel düzeyde güçlenmesine destek olması öngörüldü. Entegre Belediye Yönetişim Modeli, Argüden Yönetişim Akademisi öncülüğünde ve Avrupa Konseyi, Marmara Belediyeler Birliği, Sultanbeyli Belediyesi ve Şişli Belediyesi ortaklığı ile yürütülen çalışma kapsamında pilot olarak uygulandı. Bu süreçte EBYM’nin somut olarak nerede, nasıl ve kim tarafından uygulanabileceğine yönelik yaklaşım da pilot uygulamalar aracılığıyla kanıtlandı, elde edilen olumlu sonuçlar ile modelin istenilen faydaları ürettiği tespit edildi.

Argüden Yönetişim Akademisi, geliştirdiği bu model ile yönetişim alanında yine bir ilke imza attı.

EBYM, farklı ülkelerdeki yerel yönetimlerin kullanımına uygun olarak tasarlandı ve geliştirildi. Modelin farklı ülkelerde uygulanması yoluyla ortak amaç olan sürdürülebilir kalkınma ve yaşam kalitesinin herkes için artmasına katkı yapılması hedeflendi. Bir yönetişim mükemmellik merkezi gibi çalışan Argüden Yönetişim Akademisi, geliştirdiği bu yenilikçi model ile yönetişim alanında yine bir ilke imza attı. Yerel yönetimler düzeyinde iyi yönetişimin ölçülmesi, entegre bir anlayışla içselleştirilmesi ve sürekli güçlendirilmesi için bir model ortaya koydu. Sultanbeyli ve Şişli Belediyeleri’nde pilot olarak uygunan modelin işlevi ve faydası kanıtlandı.

Sonuç olarak, geliştirilen bu modelin farklı ülkelerde uygulanması yoluyla belediyelerde iyi yönetişimin güçlenmesi ile yerelde çevresel, ekonomik ve sosyal riskler ve fırsatların daha bütünsel, kapsayıcı ve etkili yönetilmesine katkı yapılması hedeflendi. İlerleyen dönemde modelin farklı belediyelerde uygulanması aynı zamanda Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası’nın da farklı yer ve ülkelerde yayılmasına hizmet edecektir. Bu şekilde iyi yönetişimin sunduğu faydaların daha sürdürülebilir ve yaşam kalitesi yüksek bir geleceğin inşasına katkı yapacağına inanıyoruz.

İlerleyen dönemde modelin farklı belediyelerde uygulanması aynı zamanda Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası’nın da farklı yer ve ülkelerde yayılmasına hizmet edecektir.

Modelin, bundan sonraki uygulamalar sonucu çıkarılacak deneyimler ve dersler ile, değişen koşullara uyum sağlayacak ve daha etkili faydalar üretecek şekilde güncellenmesi hedefleniyor. Bu açıdan model, açık uçlu ve sürekli gelişime uygun özellikler taşıyor. Temel varoluş misyonu iyi yönetişimi kamu, sivil toplum ve özel sektörde; yerel, ulusal ve küresel ölçekte güçlendirmek olan Argüden Yönetişim Akademisi, yakın gelecekte özellikle yerel yönetişimin iyileştirilmesi için farklı iş birlikleri geliştirmeyi ve yeni projeler yapmayı gündemine almış durumda.

1 https://www.oecd.org/about/impact/achieving-sdgs-in-cities-and-regions.htm